E-Modern Office Manager 5/2018

10 e-MODERN OFFICE MANAGER 05 / 2018 PANORAMA NAUKOWO O KAWIE Powszechnie – choć na wpół żartobliwie – mówi się, że bez kawy w biurze nie da się pracować. Co na ten temat mówią badania naukowe? Czy rzeczywiście kwestia dostępu do kawy jest kluczowa dla utrzymania produktywności? Praca to jedno z miejsc, w których naj- częściej pijemy kawę. Według danych In- stytutu Badawczego ARC Rynek i Opinie, opublikowanych w Raporcie „Rynek Ga- stronomiczny w Polsce 2016”, w trakcie dnia roboczego po filiżankę sięga 61 pro- cent z nas. W przeprowadzonym w 2010 r. na po- nad 3 600 amerykańskich respondentów kwestionariuszu co trzeci ankietowany stwierdził, że bez kawy nie jest w stanie „przeżyć” dnia pracy. Ponad połowa udzie- lających odpowiedzi stwierdziła, że jeśli jej nie wypiją, są mniej produktywni. Wśród grup, których przedstawiciele najczęściej stwierdzali u siebie spadek wydajności w takiej sytuacji byli m.in .: projektanci, architekci, pracownicy działów PR i mar- ketingu i pracownicy administracji. Prze- konanie o pozytywnym wpływie kawy na produktywność jest powszechne. Czy znajduje potwierdzenie w rzeczywistości? Zbawienna kofeina (?) Kawa jest bez wątpienia jednym z głów- nych sposobów, na jakie dostarczamy sobie kofeiny. Szacuje się, że substancję przyjmuje się w tej formie w około 80 proc. przypadków . Jej korzystny wpływ na kon- centrację i produktywność w określonych warunkach jest dobrze udokumentowa- ny. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) stwierdził, że dotych- czasowe badania pozwalają stwierdzić związek przyczynowo-skutkowy pomię- dzy 75-miligramową porcją kofeiny (tyle co w mniej więcej jednej filiżance kawy) a koncentracją uwagi, czujnością i nastro- jem – szczególnie w sytuacji, gdy przed jej wypiciem poziom pobudzenia jest niski. Zbyt duże dawki mogą jednak wywołać

RkJQdWJsaXNoZXIy ODk4Nzg=